Laatste weekje Nieuw Zeeland
Door: Guido Overzet
Blijf op de hoogte en volg guido
13 Februari 2011 | Nieuw Zeeland, Christchurch
Hierbij mijn laatste reisverslag vanuit Nieuw Zeeland, want het zit er weer op. Wederom bedankt voor alle reacties, erg leuk. O, ja, bij mijn vorige blog ging iets mis: de link stond niet in de e-mail. Zie ook het laatste blog, voor gave foto’s. Mocht zoiets nu nog eens gebeuren: mijn nieuwste blog staat altijd op deze webpagina, kun je gewoon intypen in je browser: www.guidoinaussie.waarbenjij.nu
Het volgende verslag zal weer uit Australië komen, waar ik nog een paar dagen met Joep en Michel ga reizen. Ik vond Nieuw Zeeland een erg mooi land, prachtige natuur! Veel te doen ook, en aardige mensen. Wie overweegt om er naartoe te gaan: gewoon doen! Als het aan mij ligt kom ik nog een keertje terug, maar dan niet meer als backpacker. Neem een goede twee maanden, een ruim budget en geniet van de natuur en alle gave dingen die je kan doen en de leuke kroegjes, restaurantjes, wijngaarden en B&B’s. En huur een auto met aardig wat PK’s, want je zult een hoop km’s door de bergen toeren. Of een ruime camper, ook leuk.
06-02-2011 Dunedin
Vanochtend Rob op ‘t vliegveld afgezet. Hij gaat eerst naar Christchurch voor een paar dagen en daarna door naar Sydney. Rob is een relaxedte gozer, en ik vind het leuk om straks met ‘m verder te reizen via de westkust. Dat gezegd hebbende, ’t is ook wel weer lekker om met z’n drieën te zijn, hebben we weer meer ruimte in de auto en in de cabins waarin we overnachten ;-) Ongeveer 250 km gereden vandaag. ’t Leuke van Nieuw Zeeland is dat ’t landschap steeds veranderd. Zo zit je in een heuvellandschap, zo in de bergen, dan weer in de bossen om niet veel later bij de zee uit te komen. En dat alles binnen een paar uurtjes rijden. De afgelopen dagen hebben we echt talloze roofvogels in actie gezien, cirkelend in de lucht op zoek naar een prooi. Blijft mooi om te zien allemaal. Veel bezig geweest met lezen tijdens ’t rijden. Ben nu in een goed boek bezig over hoe je gezond kunt eten (‘how not to get fat’ heet ‘t).
Goed, aangekomen in Dunedin een stad aan de oostkust. In eerste instantie niet echt geweldig, een beetje onoverzichtelijk en onlogisch om daar doorheen te rijden. Wel gave uitzichten, want het is gedeeltelijk op heuvels gebouwd. FF door ’t centrum gegaan en boodschappen gehaald. Super om weer een Pack ’n save tegen te komen, waar ’t eten goedkoop is. Daarna op de camping gezeten, want ’t begon te regenen. Avond besteed aan Friends kijken, eten maken (kliekje) en een film kijken. Morgen geven we ’t een nieuwe kans, we gaan door het centrum lopen, beestjes kijken op een schiereiland en naar het enige kasteel van Nieuw Zeeland. Nog maar een paar dagen te gaan, de 12e komen we al aan in Christchurch (en op de 15e vlieg ik weer naar Aussie).
07-02-2011 Hellingproefje
Vanochtend iets eerder op dan de jongens, om 9 uur had ik ’t wel gehad met slapen. Toen iedereen rond een uurtje of elf helemaal gereed was zijn we de hort op gegaan. Eerst naar de steilste straat ter wereld, die 1 meter per 2,33 meter stijgt, oftewel een goeie 35 %. Vol goede moed begonnen we ertegenop te rennen, tussen alle Chinese toeristen door die je hier overal tegenkomt (‘you take picture of me?’). Al snel gaf ik de moed op, Michel kon ’t langer volhouden. Man, wat was dat steil! En dan te bedenken dat mensen gewoon aan deze straat wonen en hun vuilnis buiten zetten. Bovenaan was goed te zien hoe de straat de diepte in ging. Daarna moest onze Michel natuurlijk weer naar beneden rennen (nadat ik ‘m eerst had opgestookt, want zo ben ik). Z’n enkels hadden ’t zwaar te verduren. Daarna ff met de auto naar boven. In de bergversnellingen, in z’n 1. Hij had ’t bijna niet gered, het toerental ging drastisch omlaag! En ff op de handrem zetten was ook geen optie, daar zou hij dwars doorheen gaan. Hellingproefje maar achterwege gelaten. Toen weer naar beneden, goed in de ankers blijven. Daarna nog ff in ’t toeristenwinkeltje geweest, maar daar was niet veel te beleven.
Vervolgens naar een schiereiland gereden waar beestjes te vinden zouden zijn. Prachtig uitzicht, maar men vroeg $30,- om naar een stel Albatrossen te kijken. Dus niet! Wat wel grappig is, dat we deze plaats de volgende dag op het journaal zagen. Er waren eieren uitgekomen. Meer beestjes niet gezien, wel een mooie zee en kliffen. Toen ff naar ’t kasteel, een stuk verderop. Hier vroegen ze al $15,- om alleen maar in de tuin te mogen wandelen. Bekijk ‘t! Zit flink op de goedkope toer, nu ik weet dat ik al over de helft van m’n geld heen ben, maar nog meer dan de helft van m’n tijd over heb… Toen was ’t later op de middag en terug naar de camping gereden. Daar wederom ff gelezen en Friends gekeken. ’s Avonds wraps proberen te maken, had alleen teveel chilipoeder bij het gehakt gegooid. Wat dat betreft missen we chefkok Rob nu al ;-). Daarna ff gezwommen in ’t kleine zwembadje op de camping, was niet echt een succes, dus na ’t douchen een goede film gekeken (Slumdog Millionaire, zeker de moeite waard!). Ben blij dat ik een grote voorraad films heb meegenomen…
Goed, nog ff twee dingen, gewoon omdat ik ’t leuk vindt te vermelden. Ten eerste is m’n spijkerbroek vrij hard aan ’t slijten, m’n knieën zijn er aan beide kanten doorheen. Omdat ik er maar eentje heb, heb ik aan een kant het gat al dichtgenaaid. Ziet er niet uit! Ik zat net wat oude foto’s te kijken, wat een verschil met hoe ik er een half jaartje geleden vaak bij liep: toen was het in overhemd (Camouflage), goede spijkerbroek (Twinlife) en dure schoenen (Floris van Bommels). Nu is ’t een spijkerbroek met gaten, half versleten schoenen van €17,-, oud gaar t-shirt van de kringloop met gaten en een oude, verweerde pet op m’n kop. En ’t interesseert me hier vrij weinig, niemand kent me. Een halve baard van een week (voor zover mogelijk bij mij) Boeiend! Dat is dan wel weer handig van ’t reizen, ’t maakt allemaal niet uit. In Nederland vindt ik altijd dat iedereen er zo netjes bij loopt, hoewel, dat niet altijd. Er is veel aandacht aan besteed, dat verwoordt ‘t beter. Een gothic denkt ook goed na over z’n outfit. Hier heb ik soms ’t idee dat mensen maar wat uit de kast grijpen. Goed, tweede punt. Tijdens ’t reizen kan je af en toe experimentjes loslaten die ik normaliter niet zo snel uit zou voeren. Ik vraag me al een tijd af hoe ’t zou zijn om een hele dag niet te praten. Dat ga ik morgen eens doen! Op belangrijke vragen kan ik antwoord geven, en ik kan natuurlijk ook om bijvoorbeeld sleutels van een huisje vragen, of mensen waarschuwen. Alleen spreken als ’t echt moet dus, en verder geen bullshit. Dit is ff om m’n wilskracht te testen, kijken hoe lang ik ’t vol hou. De jongens zijn al gewaarschuwd, en zullen morgen waarschijnlijk schaamteloos misbruik van me maken ;-)
08-02-2011 Timaru, lekker aan ’t strand liggen
’t Viel me zwaar vandaag, niet praten. Vanochtend was ’t nog leuk, vanmiddag begon ’t vervelend te worden en na drie biertjes vanavond heb ik me niet meer ingehouden. D’r valt dus nog wat te verbeteren aan m’n wilskracht. Ach, je kan niet alles hebben.
Mijn rijdagje vandaag, een goede 250 km langs de oostkust. We verlieten het bewolkte Dunedin, met als bestemming het zonnige Timaru. Tijdens het rijden merkten we goed dat het aan de oostkust dichter bevolkt is. Er komen meer stadjes, ze worden groter en er is veel landbouw en veeteelt. De heerlijkste geuren kwamen ons tegemoet in de zomerzon: vers gemaaid gras, vers uitgestrooide koeienmest en de zeelucht. Op een gegeven moment was het land rechts van mij helemaal plat, met alleen maar weilanden. Ik waande mij even in Holland, in de maand augustus. Heerlijk vindt ik het dan, om een stuk te fietsen of te wandelen door de weilanden. Het enige verschil met Holland was dat er links van ons een aantal bergen lagen, en we nog steeds aan de linker kant van de weg reden.
Aangekomen in Timaru bleek het aan het strand te liggen. Chill! Na het inchecken gelijk met Joep hiernaartoe gelopen, zo’n 20 minuutjes. Michel ging met de auto, vanwege z’n enkel. Daar ff in ’t zonnetje zitten schrijven en wat liggen zonnen. Echt een mooie blauwe zee zat erbij. Toen vond ik ’t welletjes en liep ik terug, langs de Pak ’n Save voor boodschappen. Lekker om dat ff alleen te doen, hoewel ik ’t ook wel weer grappig vond Michel daar tegen te komen die bier wilde halen. Daarna zo’n twee uur bezig geweest met ’t eten, Tortilla’s. Jammer dat ze hier nog steeds geen pannensetten hebben, en de onze is k.u.t. kwaliteit. Hopen dat het in Australië straks weer beter geregeld is. De rest van de avond besteed aan Friends en een film. Meestal gaan we dan rond 12 uur slapen, en worden we om half negen weer wakker. Je wordt er wel lui van…
09-02-2011 Kaikoura
Vandaag weer ’n flink end gereden, zo’n 350 km. We zijn Christchurch voorbijgegaan in zitten nu in Kaikoura, noord-oost op het zuider eiland, bijna terug bij de plaats waar we begonnen zijn (Picton). Nog maar twee volle dagen met de auto, daarna moeten we ‘m weer inleveren. Zal ’t dingetje wel missen. De auto in Australië wordt gemaakt, als het meezit gaat ons dat $500,- extra kosten. Dus Rob en ik kopen voor een goede $1000,- de man de auto over (met een beetje hulp van Joep en Michel). Ik heb een extra project bedacht deze vakantie, waar ik mijzelf mee bezig kan houden. Ik wil namelijk een verhaal schrijven, eens kijken of ik ’t in me heb. Daarvoor heb ik oorspronkelijk ook de laptop gekocht, wist niet dat ik er op andere fronten zoveel plezier mee zou hebben. In de auto al een flink stukkie zitten tikken. Daarnaast houdt dat mij bezig als we in de cabins zitten. En aangezien er nogal wat kilometers gereden moeten worden in Australië…
Bij aankomst op de camping om half vier eerst wat liggen tukken. Man, wat worden we lui. Daarna ff tikken en Friends gekeken, zitten nu in seizoen acht. Joep had eten gemaakt (met een klein beetje hulp van Michel) en daarna zijn we weer verder gegaan met Friends, om vervolgens een film te kijken. Om elf uur waren we al moe. Heb vandaag bijna geen stap gelopen, eerlijk gezegd. Morgen gaan we een flinke wandeling maken. Ga ook proberen om weer ’n hele dag niets te zeggen, omdat de vorige dag niet is gelukt. Gewoon, om te kijken of ik ’t kan. Je moet wat, zo de laatste daagjes in Nieuw Zeeland ;-) Weet je wat ’t is, d’r is hier van alles te beleven. Je kunt dolfijnen kijken en walvissen en albatrossen, duiken, kajakken, cruises maken of trektochten onder begeleiding van een gids. Maar echt alles kost geld. Het enige dat gratis is, is wandelen. Ga je een stad in, geef je geld uit. Ga je een supermarkt in, precies hetzelfde. Dus als je geen cent te makken hebt wordt het al een stuk minder, wat je kan doen. En ga je je sneller vervelen. Gelukkig heb ik mijn projecten waar ik mij mee bezig houdt. Michel bijvoorbeeld begint ’t al flink zat te worden, die stapt het liefste morgen al op een vliegtuig. Ikzelf hou het nog wel ff vol, ben benieuwd naar wat Australië gaat brengen…
10-02-2011 Zomers dagje en zeeleeuwen
Dat begon goed vanochtend, geen wolkje aan de lucht! En dat hebben we de hele dag gehouden, lekker hoor. Tot tien uur uitgeslapen (de jongens tot half twaalf, hoe houden ze ’t vol). FF douchen en ontbijt gemaakt. Toen wat zitten tikken. Toen de jongens ook ’s klaar waren zijn we naar door ’t dorpje naar de kust gereden, waar we zeeleeuwen hebben gezien. Er waren er echt een heleboel op verschillende plekken, en je kon ze aaien als je wilde. Nu zijn ’t wilde dieren, dus er werd met klem aangeraden 10 meter afstand te bewaren. Het gaat om het idee, dat het hier gewoon zelf je eigen verantwoordelijkheid is. Super! Ze lagen prinsheerlijk op de rotsen te zonnen. Af en toe kwam er eentje uit de zee die er bij ging liggen. We zijn de kliffen opgelopen, hebben daar een stukje gelopen en zijn via de kustlijn weer teruggelopen. Wat een prachtige omgeving en wat een prachtige dag! Ben blij dat ik dit nog even meegepakt heb. Check de foto’s maar…
Terug op de camping had ik zin om een half uurtje te zonnen. M’n handdoek neergelegd op ’t grasveld tegenover het huisje. Kussentje erbij, muziek op en genieten. Halverwege bleek er een auto naast me te staan en wilden de mensen hun tent daar opzetten. Zal wel een grappig gezicht geweest zijn, want ik deed net of ik niets hoorde, lag zo lekker. Toch maar verkast en toen weer verder gegaan. Daarna nog wat zitten tikken en Friends gekeken. Hetzelfde ritueeltje als de afgelopen avonden: eten, Friends, film, wat tikken, slapen. Vandaag wel een fijne dag gehad, ben echt gek op de zon! O ja, heb vandaag m’n doelstelling wel gehaald. Heb bijna niet gesproken, behalve tegen vreemde mensen, anders is het zo raar als ze je iets vragen en je zegt niets. Zie je wel, dat ik wilskracht kan hebben. Morgen weer lekker kletsen.
11-02-2011 Mijn dag niet
Zo, wat een klote dag vandaag. Die heb je d’r ook wel ’s tussenzitten, nog te lam om wat dan ook te doen, hoofdpijn, sjachie, noem ’t maar op. Ga ik jullie niet mee vervelen verder. ’s Ochtends voorbij Christchurch gereden, naar ’t plaatsje Akaroa (of ziets), op een schiereiland in de buurt. Prachtig uitzicht gehad, hoewel ik er daar nu zo veel van heb gezien dat ik ‘r echt moeite voor moet doen om ’t op te merken. Op de camping eigenlijk niet veel meer gedaan dan getukt, Friends en films gekeken. ’s Avonds etenv staan koken, nasi gemaakt, lekker muziekje op en gáán, dat is dan wel weer lekker. Laatste camping in NZ, heb er nu wel genoeg gezien.
12-02-2011
Héhé, da’s beter. Iets vroeger opgestaan dus nu eens niet te veel geslapen. Eerst ff naar ’t postkantoor, een pakketje naar Holland sturen met wat boeken en spul dat ik niet meer nodig heb. Gaat met de boot, dus zal nog wel wat maandjes duren. Het was mijn rijdag vandaag, laatste dag dat we ’t autootje hadden. Ik mocht er dwars mee door Christchurch rijden, was wel lachen. Normaal gesproken hou ik niet zo van rijden in de grote steden, maar hier was ’t goed te doen. Het verkeer is een stuk relaxedter, heb ik het idee. Ingecheckt in ’t hostel en de auto weggebracht. Daarna een slaapmatje gekocht bij The Warehouse (soort Action) en wat door ’t centrum gelopen. Gelunched bij de Mac. FF op ’t plein voor de grote kerk gezeten, leuk, weer mensen kijken. Heb zo af en toe een grote stad nodig om al die mooie natuur weer te doorbreken. Anders wordt ’t maar saai. Vervolgens in de Botanische tuinen liggen chillen, ’t was weer goed zomer. Ik heb al op een hoop plaatsen m’n laptoppie tevoorschijn gehaald en m’n blog zitten schrijven, leuk!
Toen ingecheckt in ’t hostel (we hadden onze tassen daar al afgezet met de auto). Een beetje gaar, maar ach. D’r zitten wat vreemde mensen, maar het was dan ook een van de weinige hostels die nog vrij waren. Het andere was een party-hostel, ook niet aan te bevelen.
In ieder geval hadden we weer honger. We zijn richting de stad gelopen en kwamen uiteindelijk een Wendy’s (hamburgerketen) tegen, vlakbij ’t casino. Eerst heel ff dat uitgecheckt, daarna een tijd zitten kletsen bij Wendy’s. Toen weer terug naar ’t casino en op de automaten gespeeld en roulette. Joep was richting huis gegaan vanwege een Skype-afspraak. Omdat Michel weer ’s gewonnen had, wilde hij mij op een biertje trakteren, waar ik natuurlijk geen nee tegen zei. Voor ’t casino stonden we te kijken waar we heen gingen, toen een gast uit Maleisië zei dat er ergens een gave straat was met veel kroegen. We konden met hem mee in de pendelbus van ’t casino dat gratis door de stad rijdt. Wij mee, maar d’r was een of ander festival, kostte $5,- om naar binnen te komen. Toen maar de kroeg d’rnaast in, biertje besteld en via die kroeg konden we uiteindelijk alsnog die straat in. Was wel leuk en gezellig, maar de muziek stond erg hard (die piep in m’n oren is weer ’s erg luid). Daarna een end terug lopen, want we zaten dus midden in de stad. De straat die wij uitkozen om terug te lopen bleek de tippelzone te zijn, dus we zijn aardig wat dames van lichte zeden tegengekomen. Na een goed half uur lopen nog ff chillen in ’t hostel. Echt veel te veel geld uitgegeven vandaag, ongeveer dan $225,-… Het is niet te filmen hoe hard dat gaat.
Nog ff wat reacties:
@ Jasmijn: Met de knieën gaat ’t weer goed hoor, die moesten ff herstellen. Ja, hoop dat we niet teveel rampen tegenkomen in Aussie… xxx
@ Yvonne: Ja, grappig dat je die dingen gaat missen! ’t Eerste wat ik ga halen in Holland is een stuk jonge kaas, lekker! Maar Oostenrijk zal toch ook wel dingen hebben die ze juist in Holland weer niet hebben?
@ Hankster: Hoe was de Turkey? En is de sneeuw al weg? Ja, samenwonen, je bent van harte welkom om langs te komen als we iets gevonden hebben! Groetjes aan de familie.
@ Harm: dat was toevallig, want toen jij in Dunedin zat, zaten wij er ook. Was ook nog met Jeff wezen stappen in Queenstown. Zo kom je elkaar overal weer tegen. Leuk dat je de Israëlische dames nog zag. Nog Yaniv gespeeld?
@ Erna: jaja, maak mij maar weer gek. Hier is ’t in ieder geval lekker zonnig en standaard 25 graden. Nu jij weer! Veel plezier op jullie tripje.
@ Piet: hoop dat je laptop ’t inmiddels weer doet. Hoe is Polen? Koud? Succes met werken daar. Wanneer heb je weer vakantie?
@ Oma Middelkoop: Thanx voor je leuke reactie! Ook jij bent welkom om ’s langs te komen, kijken of we lekkere Hollandsche pot voor je kunnen koken. Veel plezier op de Mont Blanc!
12 Februari 2011 - 23:29
He Guido
Inderdaad erg toevallig dat we samen in Dunedin zaten, ik heb je niet gezien. Ik was op mijn bus aant wachten toen ik de dames tegenkwam dus helaas geen tijd voor Yaniv. Jij hebt alweer veel gereisd zeg de laatste dagen zeg, ik ben weer terug in Queenstown en ga morgen op naar Wanaka. Ben erg benieuwd! JIj had tzelfde probleem met het laatste mailtje, ik had waarbenjij n mail gestuurd, t schijnt opgelost te zijn. Geniet ervan en wie weet komen we elkaar wel weer ergens tegen in azie. Take Care -
12 Februari 2011 - 23:52
Jasmijn:
Dat jij nog niet door Friends heen ben, vind ik knap! Bij mij ging het al snel, terwel ik niet elke dag keek!
Leuke foto's van al die dieren! Je hebt al aardig wat mooie foto's geplaatst!
Wees maar blij dat je niet in Nederland was vandaag, want het was deprie weer. Al een paar dagen zelfs... Bahh!
Maar, klinkt als een goed boek wat je aant lezen bent!;-) Helpt het al??
Dikke kus! -
13 Februari 2011 - 15:39
Piet:
Reis morgen naar Polen, maar zal daar ook wel niet warm zijn. Maar inderdaad Nieuw Zeeland lijkt me zeer de moeite waard, om een keer naar toe te gaan. Je foto,s geven een mooie indruk van dat land. Wie weet waar we ooit nog eens belanden. De volgende keer van uit Polen groetjes -
13 Februari 2011 - 15:48
Erna Je Moedertje:
Heb je helemaaal gelijk in, bij jou is het lekker zomer, hier is het depriweer, maar wel droog, en dat is al heel wat in de ergste maanden van het jaar. Jij gaat nog maar eens terug naar Nieuw Zeeland, en dan samen met Jasmijn, en een flinke tiet met geld, voor 2 maanden, en het dan over doen als rijke tourist in weer een dure spijkerbroek, en een blouse van Camouflage. dus weer een doelstelling om te halen voor over een paar jaar....en zo blijf je doelen stellen. Weer genoten van je blog, en je mooie foto.s liefs. -
13 Februari 2011 - 20:17
Hillie:
Leuk hè ? Zeeleeuwen op een rots. Maar uh.....stonken ze niet uit hun bek ? Dat heb ik n.l. een keer ervaren en dan sla je echt wel op de vlucht. -
13 Februari 2011 - 20:57
Ans:
hoi guido, heb net je 3 laatste reisverslagen gelezen. wat zal je het als je terug bent klein en dichtbevolkt vinden. een dag je mond houden, is dat wel echt gelukt? ik zou daar echt geen moeite mee hebben........ toch? ik wil eigenlijk de foto's van dat mooie weer en dat mooie heldere water niet zien. ziet er veel te goed uit! het is nog maar februari!! groetjes.