Fiji; luieren en met een taxi door de Mcdrive!
Door: Guido Overzet
Blijf op de hoogte en volg guido
16 December 2010 | Fiji, Nadi
Fiji is een eilandengroep ten oosten van Australië, boven Nieuw Zeeland. Het bestaat uit ongeveer 330 eilanden, verspreid over 20.000 mijl. De bevolking telt ongeveer 900.000 zielen. Fiji hoorde vroeger bij Groot Brittannië. De Queen staat ook nu nog op al het geld. Ze rijden er dan ook links. Het weer is in december gemiddeld 29 graden, met ongeveer 13 dagen zon in deze maand. Vanaf Sydney is het zo’n vier uur vliegen. Het tijdsverschil is 12 uur eerder dan in Holland, dus dit is een van de plaatsen waar de zon als eerste op komt. Ik ben nu zo ver van huis als voor mij maar mogelijk is. Nog verder naar ’t oosten en ik kom weer dichterbij. Lekker vakantie vieren! Geld is hier goedkoop: voor een Fiji dollar betaal je zo’n veertig eurocent.
13-10-2010
Eerst ff een keuzemomentje voor de lezers. Onderstaand stukje gaat over een dag vol vliegen en reizen en kan iets te veel van het goede zijn. Heb je d’r geen zin in, sla dan de eerste twee alinea’s over.
Omdat ik nog met kamergenoten aan ’t kletsen was, ging ik gisteren pas om elf uur slapen. Dat was ff vroeg vanochtend, om vier uur ging m’n wekker. Binnen acht minuten stond ik bepakt en al buiten m’n kamer. Toen naar de plek gelopen waar de shuttlebus mij op zou halen. Altijd maar afwachten of zo’n ding daadwerkelijk komt. Gelukkig was hij ruim op tijd. Ik heb vandaag vier vliegvelden gezien, best wel veel op een dag. De eerste was Hobart, beetje klein, maar de reis ging goed. Anderhalf uur gevlogen naar Melbourne, was erg mooi, want ik zag Bruney Island liggen vanuit ’t vliegtuig! Daarnaast wat foto’s van Melbourne kunnen maken. Daar zonder problemen aansluiting naar Sydney genomen. Wel moest ik me ff bij de balie melden, dus ik begon al zenuwachtig te worden. Wellicht is er iets mis met m’n bagage? Gelukkig, alleen maar de mededeling dat ik van stoel zou wisselen. In het vliegtuig zaten veel chinezen. Ik heb vol verwondering naar eentje zitten staren. Hij was namelijk netjes geschoren, behalve twee grote moedervlekken. Daar kwamen haren uit die nog langer dan m’n wijsvinger waren. Doe ’t goed of doe ’t niet, denk ik dan… (ik zei toch dat ’t een saai verhaal zou worden?).
Bij aankomst in Sydney tochtje over ’t vliegveld gehad met een shuttle bus. Was erg leuk om vliegtuigen te bekijken (heb de hangar van Qantas ook gezien, waar ik mee vlieg. Ja, die met die verbrandde motors). In de bus nog vier dollar gevonden, mooi meegenomen! Op ’t vliegveld door de douane enz. gelukkig is m’n bagage doorgelabeld naar Fiji. Eenmaal in ’t duty free gedeelte kon je gratis allerlei soorten drank proeven! Ik heb me ingehouden, want moest nog eten en vliegen. Ook kreeg ik een boekje met kortingsbonnen. Drie x raden waarvoor ik die gebruikt heb. Juist, de Mac. Tenslotte wat gewinkeld en een poosje op de ipad touch gespeeld (grote broer van de ipod). Plants VS Zombies is daarop geniaal! Ik schrijf dit stukje terwijl ik op ’t vliegtuig naar Fiji zit te wachten, en heb me tot nu toe goed vermaakt vandaag.
In ’t vliegtuig naar Fiji heerste een goede sfeer: je stapt in en mensen met kleurrijke bloesjes staan je op te wachten (i.p.v. de reguliere formele kleding). Als muziek klinkt een ukelele (zo’n klein gitaartje). Tijdens het vliegen wilde ik een whisky bestellen. Ik vroeg om een klein beetje, maar kreeg een enorm glas vol! Dat hield me wel ff bezig, en daarna was ik wat tipsy wegens slaapgebrek en de hoogte. Ook kwam er erge turbulentie. Nou, probeer dan maar eens raak te richten in zo’n klein w.c.tje! Maar de whisky hielp wel om ff lekker te tukken, dus dat scheelde al wat tijd.
Aankomen op Fiji was wel grappig, d’r stond een bandje klaar om muziek te spelen. Omdat ik achterin het vliegtuig zat kwam ik als laatste, dus moest lang in de rij staan bij de douane. Daarna naar twee banden met de koffers. Mijn vlucht stond er niet bij, balen. Maar gelukkig zag ik wel een grote tas met daarop G.A.O. voorbijkomen! Dus hij heeft drie vluchten goed overleefd. Toch wel knap, want ik heb gezien hoe ze met de koffers om gaan: die flikkeren van de wagen af, blijven vijf minuten liggen en flikkeren nogmaals van de wagen af (en dit was nog in Sydney). Goed, daarna op m’n eigen manier uitgevogeld hoe ik naar ’t hostel zou komen. D’r zou een shuttle bus klaarstaan die mij ophaalde. Ik naar mensen toegelopen en dat proberen uit te leggen. Blijkt achter me een vrouw te staan met een bordje ‘Guido Overzet’ die al vijf minuten stond te roepen… Net iets voor mij.
Toen naar ’t hostel gereden. Eerste indruk van Fiji: arm. Een gare bende. Veel mensen staan een beetje te hangen voor hun winkel, ik zag een man de krant lezen bij een benzinestation (wachten op tankende auto’s). Ook is de weg slecht, en rijden ze als gekken. Maar goed, mijn beeld was vertroebeld door inmiddels 19 uur reizen, en ’t was al donker geworden. Heb dus niets van de omgeving gezien. Bovendien regende ‘t. Toen ik aankwam bij ’t hotel werd ’t hek opengedaan door twee bodyguards en reed de auto naar binnen. ’t Schijnt hier niet zo heel veilig te zijn. Grappig, ik weet eigenlijk helemaal niets over Fiji, besloot ernaartoe te gaan omdat ik een paar plaatjes op Google had gezien. In ’t hostel zag ik gelijk Joep en Michel weer, dat was leuk! En ’t is hier echt supercheap! Voor driekwart liter bier betaal je $5,- oftewel zo’n twee euro. Een pizza kostte $ 6,-, ook helemaal niets. Heerlijk, weer ff rijk zijn i.p.v. held zonder geld. Daarna ff gedoucht, was ik aan toe. Joep en Michel hadden voor mij een extra bed laten plaatsen op de kamer, maar dit lag zo slecht dat ik een extra matras heb moeten regelen. Eerst moeilijk, moeilijk, maar toen kwam er gelukkig toch een. Ik leer nog assertief te worden hier ;-) Voordeel is wel dat onze kamer airco heeft, dat hebben we wel nodig. O ja, nog een positief puntje: de mensen zijn super aardig en hebben veel lol. Je hoort ze vaak lachen. Morgen zal ik een betere indruk kunnen krijgen.
14-12-10
Uitgeslapen tot tien uur, was wel ff nodig. Vanwege m’n extra matras sliep ik in een dikke kuil vannacht, had geen kussen meer nodig. Eerst ff koffie drinken op ons balkon. Mooi, uitzicht op zee! En al zo’n 30 graden gevoelstemperatuur… Daarna ff ontbeten en toen besloten naar de stad te lopen (Joep wilde nog ff chillen op de kamer dus die bleef achter). Ze hadden ons verteld dat het 20 minuten was, maar het bleek een uur te zijn. En ’t was heet! Het zweet gutste van m’n lijf af. Fiji is erg arm, zo te zien. Overal troep en armoe. Een garage was in de buitenlucht met een houten brug waar auto’s op konden rijden. Een autowasserij bestond uit palen met een dak van golfplaten. Daarbovenop stond een olievat met regenwater met een slang erin. Tussendoor gestopt bij een kroeg en daar een biertje gedronken. Ze hadden een kleine kerstboom van Heineken flesjes, was wel lachen. Helaas ook veel zwerfhonden gezien, de een nog magerder dan de andere. ’t Is toch wel een andere cultuur als in Australië. Alle mensen zijn getint en liepen in een spijkerbroek. Ik viel nogal uit de toon in m’n blauwe overhemd en witte korte broek. Echt toeristen. Had dus ook alles wat van waarde was maar in m’n hotel gelaten.
Vooral de kinderen waren erg vriendelijk, iedereen riep ‘Bula, Bula’ naar ons (hallo). Er waren er genoeg, omdat ze nu kerstvakantie hebben. Toen we bij een brug aankwamen waren daar kinderen vanaf aan ’t springen in een modderige rivier. Het was zo’n 10 meter hoog, dus ik deed het ze niet na. Wel een filmpje van gemaakt, echt cool! Daarna kwamen we eindelijk in Nadi aan. Leuk om ff doorheen te lopen, maar wel vies met alle uitlaatgassen en zo. Boodschappen gedaan in de supermarkt. Daar drie blikjes met speciaal bier gekocht: Breda Lager. Geïmporteerd uit Holland. Nou, schiet mij maar lek, wie heeft daar ooit van gehoord? Ik ken ’t niet! In fiji heb je meer Nederlands bier dan in Australië… Overal wordt je met kerst overspoeld, echt super raar zo in de zomer! Heb totaal geen gevoel dat ’t zo kerstmis is. Ik vind ’t ook nogal hypocriet, die winterse taferelen te zien terwijl ’t er nooit winter zal zijn. Maar goed, dat zijn de Engelse invloeden die nog van vroeger merkbaar zijn.
Omdat ’t in Fiji zo warm is regent het er echt vaak, zo’n beetje elke middag heb ik ’t idee. Rond een uur of drie barstte er weer een bui los, en hebben we de taxi terug naar huis genomen. De chauffeur was erg goed te spreken over ons team tijdens ’t WK. Toen ik vroeg hoe Fiji ’t had gedaan begon hij hard te lachen. De rit kostte acht dollar, en daarbij hadden we ’t voor elkaar gekregen dat we McDonald’s nog ff aan zouden doen. Hoe gaaf is dat, met je taxi door de McDrive gaan! Weer iets dat ik van m’n bucketlist kan schrappen ;-). Uiteindelijk 10 dollar gegeven aan de taxichauffeur, oftewel 4 euro…
Bij ’t hotel m’n tweede douche van vandaag genomen, was echt nodig na al dat zweten. Daarna ff poolen onder ’t genot van een biertje. Vervolgens met Michel een strandwandeling gemaakt. Wat een warmte! Het zeewater was echt gewoon warm om te voelen, nog nooit zoiets meegemaakt. Bovendien stonden er overal om ons heen palmbomen, ook leuk. Daarna ff een biertje gedaan bij ons naburige hostel, leuk uitzicht over de zee (zie foto). Toen bier gedronken op ons balkon en wat gegeten in ’t hostel. Tenslotte nog ff gechilled op balkon en in kamer. Uiteindelijk pas om twee uur gaan slapen.
15-12-2010
Goh, voor wie wil weten hoe ’t op Fiji is: wat hebben we ’t zwaar op dit eiland zeg. Uitgeslapen tot elf uur. Daarna lekker in ’t zonnetje op ons balkon een boek zitten lezen. Dit is een PADI-instructieboek waarmee je kan leren duiken, had ik gevonden in het hostel in Hobart. Binnenkort hoop ik een duikcursus te kunnen volgen. De zon was zo warm dat ik er niet langer dan vijf minuten achter elkaar in durfde te zitten. Maar wel erg lekker. Ik begin nu al goed bruin te worden. Daarna werd ’t te warm, dus moesten we verkassen naar het zwembad. Even gezwommen en vervolgens neergestreken op een strandstoel. Ik begon me een beetje te vervelen en ik had honger. Wat doe je dan? Een biertje bestellen en een grote hamburger! Daarna weer terug ’t zwembad in. He, ik begon me weer te vervelen. Nog maar een biertje besteld en zitten kaarten met de jongens.
Weet je hoe het soms in Nederland dagen achter elkaar vies warm en benauwd kan zijn, en hoe heerlijk het is als dan eindelijk de regen met een donderslag uit de hemel valt? Hoe lekker fris het dan weer is? Dat hebben we hier dus elke dag! :) Die twee biertjes waren aardig aangekomen, want dat was bij elkaar zo’n anderhalve liter (kostte me maar liefst vier euro). Toen maar ff bijkomen in de hotelkamer met airco en een filmpje kijken. Daarna lekker op ons balkon zitten chillen. Toen we weer honger kregen pizza besteld en een tijd zitten natafelen onder ’t genot van een biertje. In het hostel naast ons waren mensen aan ’t dansen op ’t strand, bij ’t vuur, onder begeleiding van Fiji-mensen. Daar een biertje gedaan en tenslotte nog een coctail bij ons in ’t hostel. De avond afgesloten met een filmpje. Overmorgen gaan we voor zeven dagen naar een resort op een bounty island. We vertrekken daar weer eerste op kerstdag en vliegen tweede kerstdag naar Auckland (Nieuw Zeeland). We kunnen op ons eiland snorkelen, en bovendien hoop ik dus ook een duikcursus te kunnen doen. Verder is ’t als het goed is zijn alle maaltijden inclusief. Wat zullen we daar af moeten zien…
16 December 2010 - 01:12
Harm:
Hoi Guido, Gelukkig ben je veilig op Fiji aangekomen. Ben erg benieuwd hoe je het gaat hebben want naar aanleiding van jou verslagen besluit ik wel of niet Fiji aan te doen. Het is toch wel heel erg duur, het tegenovergestelde van wat jij vindt. Maarja ik heb al een aantal andere landjes aangedaan. Graag ben ik benieuwd hoe jou cruisetrip is bevallen en welke organisatie je gebruikt hebt. We houden contact! Ik zit inmiddels in Las Vegas! Ook niet al te goedkoop btw. Have fun -
16 December 2010 - 07:49
Erna:
wat genoten van je verhaal weer..is echt niet te uitgebreid hoor, ik wil echt alles graag weten. Wat een reis weer..maar dan heb je ook wat. kan me voorstellen dat de zee warm is, heb ik ook meegemaakt in febr. in India.Heerlijk de foto.s van strand en palmbomen, niet te veel bier drinken, je gaat er al dikker uit zien. Geef de hondjes een knuffel van me. en geniet jonge..hier is het klote.Affijn..t.werd kerst...? liefs -
16 December 2010 - 10:42
Jeroen.:
G-man! Mooi verhaal weer, leuk om te lezen. Je zit daar volgens mij prima. Hier in NL is het koud, rond het vriespunt, en donker en nat. Allemaal omstandigheden waar jij uitslag van krijgt dus je zal dat niet missen ;)
Ik ga weer een stage in voor 6 weken dus dat wordt weer lekker bits in het donker heen en weer reizen. Ik leef met je mee vanachter de pc, haha
Zaterdag hebben we Joost zijn housewarming in Breda, dus dat wordt dan wel weer lache. Als het goed is rij ik met Jamijn mee naar Breda dus dan hoor ik wel meer over jou via haar ;).
Groetjes, J
16 December 2010 - 13:49
Jasmijn:
Ik heb wel weer echt moeten lachen bij het lezen van je verhaal... Sommige dingen zie ik alweer helemaal voor me. Zoals gewoonlijk ga je je weer eens vervelen, terwel je op een ongelovelijk mooi eiland zit, waar ik echt jaloers op ben! (Maar ik ben na al die jaren niks anders van je gewend;-))
Maar wat een luxe leventje heb je daar zeg, dat is geen afzien...
Heb je al wel eens echt gebackpackt? :P
Alleen het zou wel even wennen zijn om in een arm gebied te zijn, je wilt ze al gauw meer geven omdat je het zielig vind. Maar dat zou ik maar niet te veel doen! Ze zien gewoon dat jullie geld hebben, daarom zijn ze ook zo aardig! :P
Je mist helemaal niks op het moment hier. Zoals Erna en Jeroen al beschreven; Het is gewoon kut weer! Sorry, kan er niks anders van maken! Het is grijs en het regend de hele dag... Niet echt gezellig kerst weer!
Heel veel plezier daar. En ik hoop dat het andere eiland ook zo mooi is!
xxxxxx
@ Jeroen: Tuurlijk mag je mee rijden! Dat weet je toch! ;-) -
16 December 2010 - 16:13
Piet:
Ha Giepos wordt zeker steeds leukerder daar. Begin nu een vakantie gevoel bij je verhaal te krijgen.Heb vanaf morgen ook vakantie, maar wel iets ander weer. Zie opmerking Jasmijn (foei toch).Hopen dat het weer een beetje goed blijft.Groetjes -
16 December 2010 - 16:39
Hillie:
Hi again Guido,
Je Fiji verhaal en de turbulente vlucht er naar toe deed me denken aan mijn Hawaii avontuur en de vlucht van O'ahu naar het grote eiland van Hawaii.
't Is een genot om je reisverslagen te lezen. Geniet er van hoor ! Dit doe je maar één keer in je leven. -
19 December 2010 - 13:29
Ans:
Hoi Guido, Terwijl jij bang bent dat je gaat verbranden. zijn wij ons druk aan het uitgraven uit de sneeuw. Ligt nu toch wel zo'n 15 centimeter hier. Ben blij dat ik er even niet doorheen moet naar het werk. Het is hier wel een echt kerstplaatje , dus anders dan waar jij bent. Ben nieuwsgierig hoe het duiken gaat bevallen. Kan je foto's onder water maken? Een witte groet vanuit Culemborg van ons. -
25 December 2010 - 18:46
Henk:
Hoi Guido Man...
tis nu Kerst dag en ik weet dat jij ergens onderweg bent. Wou even laten weten dat wij aan je denken en je een fijne kerst wensen.
Groetjes van Steve en Opa en Oma (die zo duidelijk voor kalkoen maltijd komen....)
Tot horens
Henk