Barbara Streisand en een busreisje naar Melbourne - Reisverslag uit Melbourne, Australië van guido overzet - WaarBenJij.nu Barbara Streisand en een busreisje naar Melbourne - Reisverslag uit Melbourne, Australië van guido overzet - WaarBenJij.nu

Barbara Streisand en een busreisje naar Melbourne

Door: Guido Overzet

Blijf op de hoogte en volg guido

19 November 2010 | Australië, Melbourne

dinsdag 16 november
Vandaag begon het backpacken een beetje in te dalen. Ik moest er aan wennen om niet meer geleefd te worden met allerlei bezigheden (en vermoeid zijn van de reis) en een nieuw ritme zien te vinden. Thuis was het simpel: om negen uur opstaan, wat op de computer werken, ’s middags lopen en wat rondklooien en ’s avonds met Jasmijn een film kijken of vrienden bezoeken. Nu is dat alles weggevallen en zijn er zeeën van tijd. Wat doe je er mee? Leuk om dat te leren! Zeker voor iemand die nooit rust in z’n kont heeft. Vandaag begonnen met het bed van mijn reisgenoot Jelmer in te pikken, die naar Melbourne vertrekt. Ik sliep boven hem en aangezien er op mijn vorige kamer al twee mensen uit bed gevallen waren, was ik bang dat mij dat ook zou gebeuren. Elke keer als Jelmer bewoog, bewoog mijn bed mee en hield ik me vast om er niet uit te rollen (bovendien liep mijn matras af naar de buitenkant van het bed). Daarna mijn eerste was gedraaid. Ik deed samen met Rob, want een was kost hier ongeveer zeven dollar. Daar twee uur op gewacht, maar wat is het lekker als er een stapeltje frisse was voor je ligt als je terugkomt!

Daarna naar the Botanical Gardens gelopen. Opnieuw prachtig! Daar even lekker gezeten en rondgewandeld. Vervolgens de Mac opgezocht, omdat daar gratis Wifi zou zijn. De Wifi was inderdaad gratis, maar even traag als dikke stront door een theezeefje. Wel een lekker Big Mac menu gehad, om m’n hamburger score bij te houden. Toen naar de bieb, daar was de Wifi ook gratis en sneller, dus kon m’n logboek bijhouden en foto’s plaatsen. Waarom moeilijk doen voor gratis Wifi? Internet kost in dit hostel vier dollar per uur… Anyway, ik ben blij dat ik dit laptopje gekocht heb. Wat een luxe om gewoon overal dat ding neer te zetten en te tikken. Foto’s erop zetten en bekijken, films en muziek staan erop, goede investering!

Na de bibliotheek zijn we naar een car dealer gegaan, omdat een andere reisgenoot (Tijmen) een 4x4 wilde kopen. De goedkoopste hier beginnen bij de 6500 dollar, maar die zijn wel gaaf! Daarna ff gechilled in het hostel en boodschappen gedaan. Chefkok Rob had voor ons weer eens een heerlijke maaltijd gekookt: schnitzel, gebakken aardappels en sperziebonen voor vijf dollar de man. Daarna zoals inmiddels gewoonlijk weer ’s aan de Goon gezeten en met iedereen zitten kletsen. Blijkt dat je ook 4x4’s voor lagere prijzen kan kopen, via andere bronnen. Toch eens uitzoeken als ik in februari weer in Sydney ben. De muziek die echt bij deze week hoort is dat hippe nummer uit Nederland: Barbara Streisand, tidiediediediediedieeee…. Geweldig! Eergisteren had iemand een draagbare radio bij zich, draaide dat nummer, toen ging iedereen al dansend de w.c. in. Humor toch?! We hoorden het ook al in clubs en iedereen heeft ’t in z’n kop. Wat muziek al niet kan doen… Vandaag laatste nachtje in ’t hostel. Morgen om tien uur uitchecken en dan nog een dagje Sydney. Om acht uur ’s avonds vertrekt de Greyhound richting Melbourne. Ben benieuwd! Zal chefkok Rob en Tijmen wel missen, daar ben ik toch veel mee opgetrokken de laatste dagen… Maar dat hoort er allemaal bij.

Woensdag 17 november
Vandaag om negen uur opgestaan, gedoucht en geschoren en om tien uur uitgecheckt. Voelt wel een beetje raar, want ik heb nu eigenlijk geen onderdak meer. M’n backpack heb ik bij de receptie laten staan (daar staan er altijd meer), m’n kleinere rugtas in de kluis. Daarna ben ik met een katoenen tasje met daarin de Lonely Planet, een banaan en een flesje water de stad in gegaan. Eerst maar ’s richting Central station gewandeld, omdat daar vanavond de Greyhound zou vertrekken. FF kijken waar ik moest zijn. Onderweg eindelijk een plaats gevonden waar de koffie goedkoop is: bij de 7eleven kun je ’t voor een dollar krijgen (bij de Mac voor 3,50). Daarna zitten lezen in ’t park. Vervolgens wat rondgewandeld, totdat ik besloot naar het Imax theater in Darling Harbor te gaan (lag op loopafstand). Dit is ’s werelds grootste bioscoopscherm, dus dat moest ik ff uitproberen. De documentaire Hubble 3d gezien (over de ruimtetelescoop). Bij mij was er een kleine storing, dus kon alleen in 2d. Maar hoe gaaf was dat! Het scherm vulde echt je volledige zicht, en je moest je hoofd bewegen om alles te kunnen bekijken. Erg mooie ervaring.

Daarna afgesproken met Tijmen, die ook naar de haven kwam. Hij had me gesmst, wat wel weer handig is. Zolang iedereen niet z’n Australische nummer gebruikt, kun je niemand bereiken en moet je op een andere manier afspraken maken. Grappig hoe afhankelijk je wordt van mobieltjes. Anyway, toen ik daar een boterham met kaas at, waren er onwijs veel meeuwen. Voordat ik ’t doorhad was m’n broodje al uit m’n handen gejat! Klote beesten ;-)

Daarna even op internet gezeten en in het hostel een kliekje opgewarmd. Toen vertrokken naar het busstation, met rugtas en backpack een half uurtje lopen. Wat ik niet zal missen zijn de kakkerlakken in ’t hotel. Grote joekels. Toen ik eergisteren met een kerel zat te praten, zij hij tussen neus en lippen door dat er een kakkerlak op m’n schouder zat. Lekker… m’n reisgenoot Daan voelde ’s nachts iets over z’n borst kruipen, waarna het over z’n benen ging. Drie keer raden wat dat was.

Bij het busstation met de buschauffeur staan kletsen. In de bus zelf met een Nederlander die onlangs is gepromoveerd in de wiskunde. Wat leuk is als je nieuwe mensen leert kennen: je stelt jezelf niet voor. Eerst vraag je waar hij vandaan komt (uit welk land), dan waar hij geweest is en daarna wat z’n plannen zijn. Vervolgens begint er vaak ergens een gesprek over, en na een poosje zeg je, by the way, I’m Guido (of niet, kan ook nog). Grappig. De busreis ging prima. Ik rij nu de buitenwijken van Melbourne in. Gelukkig wel een beetje kunnen slapen (meer doezelen). Straks kijken of ik een ontbijtje kan scoren, en daarna naar ’t hostel zien te gaan. Daar ontmoet ik Michel en Joep, waarmee ik naar Tasmanië ga rijden.

Donderdag 18 november
Goed, aangekomen in Melbourne. Bus uit, eerst maar eens een wc opzoeken, daarna honger: waar is de Mac? Ontbijtje bij Burgerking halen. Op zoek naar de trams. Welke tram gaat naar St. Kilda? Toevallig een tram ingestapt, die naar St. Kilda beach ging. Hoe betaal je hier? Wat koop je? De hele muntautomaat maar volgegooid met al het kleingeld dat ik heb, en een Citytour kopen. Aan iemand vragen waar ik het beste uit kan stappen voor St. Kilda road, nr. 333. De tram uit, Lonely Planet openslaan, waar nu naartoe? Kruising gevonden met goede straat. Links of rechts? Links kiezen want nummers lopen af. Shit, beginnen bij 650, stuk lopen! Hehe, eindelijk bij nummer 399, shit, groot park. Hé, nummers houden op. Toch maar doorlopen. Goed, hier begint het centrum, kom ik net vandaan… al een uur gelopen. Hé een informatiecentrum, toch maar ff vragen. Verkeerde kant op gelopen, je had rechts moeten gaan. Maar de nummers liepen toch af? Ja, maar in Australië moet je opletten in welke wijk je adres ligt. Kom je in de volgende wijk, dan kan de nummering opnieuw beginnen, of compleet verdwijnen. Welke tram terugnemen? Waar uitstappen? Weet je wat, eerst koffie. ff tot mezelf komen. Tram opzoeken, wachten op nr. 67, instappen, bijna omvallen bij vertrek met twee zware rugtassen, uitstappen bij stop 34. Héhé, het hostel. Inchecken. Douchen. En een supergoed hostel, dat meteen alle moeite weer goedmaakt!

Na ’t douchen kwamen Michel en Joep aangereden. Leuke gasten, waarmee ik morgen naar Tasmanië ga. We hebben de boot van zes uur, die er veertien uur over doet. Hoop dat de stoelen een beetje goed zijn. FF naar het strand gelopen. Onderweg hamburger gegeten (goed voor de score), bier gehaald en boodschappen bij de Aldi gedaan. Daarna ff een half uurtje geslapen, want heb de nacht gemist, blogje geschreven en biertje gedronken. Toen was er een gratis bbq die we niet konden missen, maar omdat het na twee broodjes worst al ophield hebben we nog chicken tonight gemaakt. Toen het bier weg was zijn we vroeg naar bed gegaan om nog op de laptop te zitten en te lezen.

Wist je dat:
- Je het straatnamensysteem in Australië niet kunt vertrouwen, dat varieert per wijk?
- Een Espresso een ‘small black’ en een gewone koffie een ‘long white’ wordt genoemd?
- Je je bier nooit op de ‘Free shelf’ in de koelkast neer moet zetten?

• 18 November 2010 - 22:39

Jasmijn:

Erg leuk weer!
    Maar ik word erg wel een beetje moe van als ik het zo lees.... :P (Misschien ook omdat het hier al laat op de avond is)
    Vond het leuk om je net gesproken te hebben!

Ik ben helemaal verliefd om die boom die je op de foto heb staan! Wat is die mooooii!! ;-) En die tuinen zijn ook mooi!

Goede reis vanaaf! En veel plezier in Tasmanië met de jongens!

Dikke kus!

• 19 November 2010 - 08:15

Erna:

Wat een mooi weer, en mooie blauwe lucht, hebben wij al weer een tijdje moeten missen.
    wel vermoeiend hoor, dat backpacken,maar je maakt ook heel veel mee.wat leuk om op de hoogte te blijven door al je foto.s blijven doen dus,liefs

• 19 November 2010 - 11:48

Josje:

GATVERDAMME Guido, na dit verhaal is de zin om naar Australie te gaan me compleet ontgaan. Zukke grote kakkerlakken, brrrr...

Hoeveel kilos zitter er al aan? Hahaha nogal wiedes dat je geld snel opgaat als je alleen maar Mac eet;)

Verder vind ik je een held, mooi dat het leuk is! xxxxxx

• 19 November 2010 - 20:54

Robert:

Volgens mij heb je het wel naar je zin daar ;) Mooie foto's ook...vooral degenen waar jij niet opstaat :p

Goed bezig ouwe, maarrreh hoeveel hamburgers heb je al op?

Veel plezier in Tasmanie!

Weinig liefs,
    Ert

• 22 November 2010 - 09:18

Jeroen.:

Gman!
    Mooie verhalen weer kerel. Moest wel lachen om "voor iemand die nooit rust in z’n kont heeft' .LOL. Je bedoelde waarschijnlijk iemand die nooit rustig op zijn kont kan zitten ;). OF ben je ineens homo geworden daar in Aussie? Wat zo een reis wel niet met je doet.

Ik ben benieuwd hoe Tasmanie je bevalt, schijnt erg mooi te zijn! We horen het binnenkort wel ;)

Mzzl,

Jeroen